2009

Genderforum 2009 (04/05 - 06/04)

Het Centrum voor Genderstudies van de Universiteit Gent organiseerde op 4, 5 en 6 mei 2009 haar jaarlijkse Genderforum. We kozen hierbij opnieuw voor de 'lunchlezingen-formule': iedereen was welkom op deze lunchlezingen. Nieuw op het Genderforum was de broodjeslunch/ het netwerkmoment. Dit jaar werd geopteerd voor deskundigen op het vlak van genderbelangen, vrouwen en wetenschap, en gender en kunst.

De eerste twee lezingen waren gewijd aan 'Genderbelangen'. Prof. dr. Eva Brems ging in haar bijdrage na wat het klachtenmechanisme van het Verdrag ter uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen (Verenigde Naties, 1979) in vergelijking met andere supranationale mechanismen kan bijdragen aan de verdediging van vrouwenrechten. Prof. dr. Karen Celis trok in haar lezing het thema vrouwen in de politiek open tot het thema gender en vertegenwoordiging. Haar centrale vraag was hoe de substantiƫle politieke vertegenwoordiging van vrouwen plaatsvindt.

De tweede dag had als thema ‘vrouwen en wetenschap’. Prof. Dr. Huguette Reynaerts belichtte de verborgen geschiedenis van vrouwen in de wetenschap. Vrouwen zijn al sinds de Oudheid wetenschappelijk actief, maar hun bijdragen zijn zelden naar waarde geschat. Dra. Alexandra Cromphout onderzocht de rol die vrouwen in precolumbiaans Peru speelden bij het brouwen van chicha, een traditioneel Andijns bier.

Dag drie was gewijd aan het thema ‘vrouwen en kunst’. Dr. Marjan Sterckx gaat in op de bijzondere positie van vrouwelijke beeldhouwers die sinds de late achttiende eeuw actief waren. Hoewel de publieke ruimte bij uitstek als ‘mannelijk’ terrein werd beschouwd, waren er toch ook vrouwen in die kunsttak die kansen kregen en grepen. Dr. Marianne Van Remoortel sloot de lezingenreeks af met een bijdrage over metaforen over het moederschap in drie Victoriaanse sonnettencycli. Ze gaat na wat er gebeurt als zowel mannen als vrouwen over ouderschap en geboorte gaan schrijven en elk op hun eigen manier de confrontatie aangaan met de eeuwenoude geboortemetafoor. George Meredith, Dante Gabriel Rossetti en Augusta Webster zijn bij haar in goed gezelschap.

Reacties op de inhoud: . Laatste wijziging 24/03/10 16:25:12
site Centrum voor Genderstudies Centrum voor Genderstudies
aanmelden